Voor elke ieder een e-bike!

Denk jij bij een elektrische fiets aan zo’n groot log ding met luidruchtige motor? Of krijg je zo’n oma-gevoel? Zo is het al lang niet meer! E-bikes zijn er in alles soorten en maten. Er zijn sportieve e-bikes, e-bikes voor fietstochten en e-bikes voor in de stad. Wie je ook bent, we hebben voor iedereen een e-bike. Je hoeft ook niet te denken dat je niet sportief bent met een e-bike, want je bepaalt zelf hoe hard je trapt. Dus zin om je lijf even aan het werk te zetten? Dan stel je de trapondersteuning gewoon bij naar een lagere stand. Benieuwd of er ook een elektrische voor jou is? Breng ons dan eens een bezoekje, want ook met jou hebben we rekening gehouden! Over details doen we niet moeilijk. Wil je net een andere lamp erop? Of zo’n handig mandje voorop? En ook nog eens extra grote fietstassen voor de grote boodschappen? Ook dit kunnen we gewoon voor je regelen, want voor elke wens hebben wij een geschikte elektrische fiets.

Wij verhuren ook e-bikes, voor onze prijzen kom gerust eens langs.
elektrische_fiets-1024x683

Hoe werkt een e-bike?

Je hebt waarschijnlijk, net als zo’n beetje alle anderen in België, een fiets thuis staan. Of misschien wel twee.. Hoe een fiets werkt hoeven we dus eigenlijk niet uit te leggen, want fietsen wordt er bij elke Belg met de paplepel ingegoten. Je begint op een driewielertje, dan een klein fietsje met zijwieltjes en op een dag mogen die eraf en fiets je – hoe kan het? – op twee wielen. In dit rijtje kunnen we nu een vierde zetten: de elektrische fiets. Want waarschijnlijk duurt het niet lang meer, voordat de meeste Belgen ook die in hun fietsschuur hebben staan. Maar hoe werkt dit wonder nou?

Trapondersteuning

Het verschil tussen een gewone fiets en een elektrische fiets is de trapondersteuning. Op een gewone fiets doe je dus alles zelf, op een elektrische fiets word je een handje geholpen met trappen, waardoor het lichter gaat. Je trapt dus wel zelf en verbrandt ook de nodige calorieën maar dan met minder moeite. Dat klinkt wel heel mooi! Hoe werkt dan die geweldige trapondersteuning?

trapondersteuning

Motor

Nu zul je wel uit de naam begrijpen dat een e-bike elektrisch is. Dat is dankzij een elektromotor die in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas zit. Je kunt niet gewoon de motor aanzetten waarna je fiets vanzelf wegrijdt: de motor slaat alleen aan als je zelf ook trapt. Hoe weet die motor dat dan? Er zitten sensoren in de fiets die dit, zodra je trapt, doorgeven aan de motor. De rotatiesensor geeft door of je trapt, en de trapkrachtsensor geeft door hoeveel kracht je zet. De trapondersteuning stopt op een gewone elektrische fiets als je harder gaat dan 25 km/uur, en op een high-speed e-bike bij 45 km/uur. Een mooi stukje techniek dus. De motor werkt op stroom, maar waar komt dan die stroom vandaan?

Accu (klik hier voor meer info)

De stroom die je nodig hebt om de motor te laten draaien zit opgeslagen in de accu. Terwijl je fietst en ondersteuning krijgt met behulp van de motor, loopt de accu langzaam leeg. Deze moet je daarom regelmatig opladen. Dit is een fluitje van een cent: je haalt gewoon de accu van de fiets af en stopt hem thuis in de lader die erbij hoort. Mocht je een stopcontact in de buurt van je fiets hebben, dan kun je de accu ook laten zitten. Meer over laden vind je hier.

fietsaccu
display_fiets

Display

Een e-bike werkt dus op een motor en die motor krijgt stroom uit de accu, dat klinkt best logisch. Maar hoe zet je die motor dan aan? Misschien zie je nu taferelen voor je met een touwtje waar je zo hard mogelijk aan moet trekken, of allerlei pedalen bij de trappers. Maar maak je niet druk, het is niet moeilijker dan het koffiezetapparaat aanzetten. Door deze aan te zetten, zet je de trapondersteuning aan. De trapondersteuning heeft 5 standen en als je hem aanzet begint die meestal in de lichtste stand, stand 1. Wil je meer trapondersteuning, dan druk je op het pijltje dat omhoog wijst, wil je minder trapondersteuning, dan druk je gewoon op het pijltje naar beneden. Een kind kan de was doen. Met dit display kun je vaak ook de lampen van je fiets aan- en uitzetten. In de bijbehorende handleiding van elke e-bike kun je precies lezen hoe het display werkt.